Rattiinfi Blogi Valkoinen

Mitä ajokortti opetusluvalla maksaa?

Opetuslupa hinta

Tämä on varmasti yksi tärkeimmistä, ellei juuri se tärkein kysymys monille opetuslupaa harkitseville. Tässä blogikirjoituksessa teemme syväsukelluksen opetusluvan kuluihin. Jos olet kiireessä, hyppää vapaasti kirjoituksen loppuun, josta löydät yhteenvedon kuluista. Nyt asiaan, aloitetaan pakollisista kuluista.

Pakolliset kulut

Laatuajalle oman lapsen kanssa ei voi laskea hintaa!

Hinnan laskemiseen vaikuttavat moninaiset asiat

Näissä laskelmissa ei ole laskettu hintaa opettajan ajalle. Tämä jokaisen pitää määritellä itse. Muista kuitenkin, että laatuaika oman lapsen kanssa on korvaamatonta. Opetusluvalla opettaessa saat viettää runsaasti aikaa lapsesi kanssa tärkeän asian parissa. Kaiken kaikkiaan tämän voisikin laskea tulopuoleksi😊

Opetuslupa opiskelu on tehokas ja edullinen tapa suorittaa ajokortti

Viranomaiskulut

Viranomaiskuluja ei voi välttää!

Siirrytään seuraavaksi viranomaiskuluihin. Ne onkin helppo laskea ja niitä ei pääse kukaan pakoon. Tässä on hyvä huomioida, että vuonna 2022 suomalaiset maksavat kalliimpia liikenteen palvelumaksuja. Traficomin mukaan nämä korotukset johtuvat järjestelmien kehittämisen kuluista. Alla olevassa listassa näet myös vanhan hinnan (2021).

Huom! Jos vertailet opetusluvan ja autokoulun kanssa huomioi, että nämä kulut eivät yleensä sisälly kurssi hintaan.

Viranomaiskuluihin liittyviä kuluja

Ensimmäisen ajokortin saamiseksi ei aina tarvita lääkärintodistusta, vaan terveysvakuutus riittää. Jos oppilaalla kuitenkin on jokin sairaus, mikä saattaa vaikuttaa ajokykyyn, täytyy kuitenkin toimittaa myös lääkärintodistus.

Jos olet toimittanut hiljattain kuvat esimerkiksi passia varten, voidaan ajokortissa käyttää samoja kuvia. Eli nämä molemmat kulut ovat hyvin usein 0 €.

Auton varustelu

Opetuspolkimen oikea asennus on tärkeä turvallisuustekijä!

Autoon tarvitaan myös pakolliset varusteet. Muutoskatsastusta ei enää tarvita, joten tässä tulee selvää säästöä. Suurin vaikutus tässä tulee opetuspolkimen asennuksesta. Polkimen voi asentaa itse tai asennuttaa esimerkiksi korjaamossa. Polkimen oikea toiminta testataan viimeistään ajokokeessa. Opetuslupa varusteet >

Opetuspoljin asennettu

Pakollinen koulutus

Turvallisuus- ja riskikoulutus ovat pakollisia!

Nämä kulut näkyvät monesti unohtuneen internetissä löytyvistä laskelmista. Pakolliset koulutukset tulee kuitenkin suorittaa, eikä niitä voi antaa opetusluvalla.

Polttoainekulut ajo-opetuksessa

Polttoainekulut riippuvat suuresti ajomäärästä!

Pakollista ajo-opetusta opetusluvalla on vain 10 tuntia (+ 4 ajotuntia riskikoulutuksessa). Yleensä opetusluvalla ajetaan kuitenkin huomattavasti enemmän. Tässä esimerkissä käytetään minimimäärää.

Näillä muuttujilla polttoainekuluiksi tulee noin 49€. Eli polttoainekulut ovat hyvin pieni osa kuluista.

Muut kulut

Teorianopiskeluun kannattaa panostaa, se maksaa itsensä takaisin!

Seuraavat kulut eivät ole pakollisia, mutta niitä kannattaa harkita. Muista, että teoriakoe maksaa 40 € ja ajokoe 99 €, nämä kulut tulevat jokaisesta uusinnasta. Kuljettajan tutkintoon kannattaa siis mennä valmiina.

Oppilaalle

Hyvä oppimisympäristö oppilaalle varmistaa teoriakokeessa menestymisen ja helpottaa muutenkin opettajan työtä.

Apua käytännön ajo-opetukseen

Opettajalle

Opettaminen voi olla haastavaa erityisesti, jos kyseessä on ensimmäinen kerta. Mitä pitäisi opettaa? Missä järjestyksessä? Kuinka opetus tapahtuu käytännössä? Opetuslupaopettajalle voi nousta mieleen monia kysymyksiä ja epäilyjä. Kannattaakin hankkia opetuslupaopettajan käsikirja ja ammattilaisten suunnittelema ajo-opetusohjelma. Näin säästyy paljon aikaa, rahaa ja hermoja.

Mitä se sitten maksaa?

Opetusluvan kulut kokonaisuutena

Nyt kun kaikki kulut on käyty läpi yksityiskohtaisesti, kerätään lopuksi yhteen kaikki kulut. Ensin ehdottoman pakolliset kulut ja sitten muut kulut, jotka eivät välttämättä ole pakollisia.

Mitä ajokortti opetusluvalla maksaa?

Minimissään noin 660 euroa.

Huom! Tässä esimerkissä käytettiin minimimäärää ajotunteja (10 kpl). Sama minimimäärä koskee myös autokouluja. Käytäntö on näyttänyt, että tämä tuntimäärä on riittävä vain pienelle osalle oppilaista. Kun kaikki edellä lueteltu on maksettu, on lisäajotuntien antaminen opetusluvalla erittäin edullista. Tämä kannattaa muistaa vertailuja tehdessä.

Hinnat voit tarkistaa Ajovarman ja Traficomin sivuilta.

Rattiin.fi blogi