Hanki ilmainen ikäpoikkeuslupa muistilista

B-ajokortti 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla

Tältä sivulta löydät tietoa ikäpoikkeusluvasta ja sen hakemisesta, sekä ajokortin suorittamisesta opetusluvalla. 

Olemme keränneet tänne vastaukset juuri niihin kaikkein tärkeimpiin kysymyksiin, joita ikäpoikkeuslupaa harkitsevat meiltä kysyvät.

Tiesitkö tämän?

Joka viidennellä 17-vuotiaalla on ajokortti!

Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla voi henkilöautoajokortin (B) saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.

Ikäpoikkeuslupa Ajokortti 17v syyt

Erityisiä syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat

  • pitkät etäisyydet kodin ja työ-, työharjoittelu-, opiskelu- tai harrastuspaikan välillä
  • puuttuvat joukkoliikenneyhteydet
  • harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.


Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon:

  • ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema)
  • samassa taloudessa asuvan perheen toimentulon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- tai kuljettamistarpeet.

Ikäpoikkeuslupaa saa hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17 ikävuoden täyttymistä. 

Lupa myönnetään ajokorttilain mukaisesti aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä. Opetuksen voi kuitenkin aloittaa jo 16-vuotiaana.

Ajokorttilupaa voi hakea jo 16-vuotiaana. Kun sinulla on ajokorttilupa pääset kuljettajantutkintoon (teoria- ja ajokoe) heti, kun ikäpoikkeuslupa myönnetään ja olet täyttänyt 17-vuotta. Tietenkin myös pakollinen koulutus tulee olla suoritettuna. Hae ajokorttilupaa>

Jos opetatte opetusluvalla, tulee hakea myös opetuslupaa. Myös sitä haetaan Traficomilta. Opetusluvasta voit lukea lisää UKK-sivultamme.

Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomin sähköisissä palveluissa. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti ja lähettää sähköpostitse liitteenä, tai postittaa Traficomille.

Hae ikäpoikkeuslupaa >

Kyllä voit. Se on huippu suosittua. Lue aiheeseen liittyvä artikkeli>

Turvallisuuskoulutus eli EAS-koulutus suoritetaan ensimmäisenä. Se sisältää neljä (4) oppituntia. Kätevin ne on käydä verkko-oppitunteina. Turvallisuuskoulutukseen>

Kyllä, koska oppilas on alaikäinen. Voit ladata huoltajan suostumus lomakkeen täältä.

Pakollinen koulutus on sama ikäpoikkeusluvalla kuin ilman sitä. Pakollinen opetus koostuu seuraavasta:

  • Turvallisuuskoulutus (EAS) – 4 oppituntia. Pakollinen vain ensimmäistä ajokorttia suorittavalle.
  • Ajo-opetusta – Vähintään 10 ajotuntia. Autokoulussa, opetusluvalla tai näiden yhdistelmällä.
  • Riskikoulutus (RTK) – 4 oppituntia ja 4 ajotuntia.

Opetuksen voi nykyään aloittaa jo 16-vuotiaana, riippumatta siitä löytyykö ikäpoikkeuslupaa vai ei. Saatu opetus ei vanhene. Voit suorittaa opetuksen opetusluvalla tai autokoulussa. Luonnollisesti myös näiden yhdistäminen onnistuu.

Ikäpoikkeusluvalla kuljettajantutkinnon voi suorittaa 17-vuotta täyttänyt.

Ikäpoikkeusluvalla et saa ajaa autoa Ahvenanmaalla, Ruotsissa tai Virossa. Ajokortin kelpoisuus 17-vuotiaana on tarkastettu kohdemaiden paikallisilta viranomaisilta. Mikäli aiot ajaa autoa jossain muissa kuin edellä mainituissa maissa, tulee sinun tarkistaa ikäpoikkeusluvalla hankitun ajokorttisi kelpoisuus paikallisilta viranomaisilta.

Poikkeusluvan hakemisen hinta on tällä hetkellä 110 € (2023). Huomaa, että vaikka poikkeuslupaa ei myönnettäisi, maksua ei kuitenkaan palauteta. Tarkasta hinta Traficomin -sivuilta.

Ajokorttilain uudistaminen on rauennut ja nykyinen laki jää voimaan. Näin ollen ajokortin voi jatkossakin suorittaa 17-vuotiaana ainoastaan ikäpoikkeusluvalla.

Päiv. 19.2.2023

Lisää voi lukea eduskunnan sivuilta ja valtioneuvoston sivuilta.

Jos haluat lisätietoa, lue Blogi postauksemme ”Ikäpoikkeus- ja opetuslupa ne yhteen sopii”

Suorita ajokortti ikäpoikkeusluvalla:

Hanki ilmainen ikäpoikkeuslupa muistilista