Ajokortti 17 vuotiaana

Ikäpoikkeuslupa 2023 – Ajokortti 17-vuotiaana

Ikäpoikkeusluvalla nuori voi saada henkilöautonajokortin (B) jo 17-vuotiaana. Ajokortin suorittamista ikäpoikkeusluvalla helpotettiin vuonna 2018 ja sen jälkeen sen suosio on ollut suurta. Tässä kirjoituksessa tutustumme pikaisesti ikäpoikkeuslupaan ja sen suosioon.

Ikäpoikkeusluvan tavoitteenahan on parantaa nuorten liikkumista sekä edistää ammatinvalintaa ja työllistymistä pitkien välimatkojen ja monesti puutteellisten yhteyksien Suomessa.

29.8.2023

Olemme saaneet tasaisesti kyselyitä opetuslupalaisilta, joita on mietityttänyt kuinka mahdollinen ajokorttilaki uudistus vaikuttaa ikäpoikkeusluvalla ajokorttia suorittaviin. Ehdotus uudesta ajokorttilaistahan annettiin eduskunnalle toukokuussa 2022. Viime viikolla saimme varmistuksen, että tämä ehdotus ei etene tällä hallituskaudella. Tästä uutisoi mm. Yle.

Ikäpoikkeusluvan ehdot jatkuvat entisellään myös vuonna 2023

Valmisteilla ollut ehdotus ajokorttilain muuttamiseksi en siis tule voimaan ja ajokorttilaki jatkuu entisellään. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ajokortin suorittaminen poikkeusluvalla jatkuu entisellään eikä opetusmääriin tule muutoksia.

Tässä kolme merkittävintä muutosta joita eduskunnalle ehdotettiin:

  1. Jatkossa 17‑vuotias nuori olisi voinut hankkia ajokortin huoltajansa suostumuksella ilman viranomaisen tarveharkintaa.
  2. Rajoituksia 17-vuotiaan ajamiseen: Rajoitukset, joita ehdotetaan 17‑vuotiaiden henkilöautonkuljettajien ajo-oikeuteen, ovat kielto ajaa yöaikaan, eli puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana, ja kielto kuljettaa useampaa kuin yhtä matkustajaa.
  3. Riskikoulutuksen (RTK) oppimäärän lisääminen kahdeksasta kymmeneen tuntiin.
B-ajokortin suorittaminen 17-vuotiaana on todella suosittua.

Ikäpoikkeusluvan voi saada monista eri syistä

Tällaisia syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat

  • pitkät etäisyydet kodin ja työ-, työharjoittelu-, opiskelu- tai harrastuspaikan välillä
  • puuttuvat joukkoliikenneyhteydet
  • harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.

Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon:

  • ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema)
  • samassa taloudessa asuvan perheen toimentulon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- tai kuljettamistarpeet.

Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomilta. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti ja lähettää sähköpostitse liitteenä, tai postittaa Traficomille.

Hinta vuonna 2023 on 110€.

Hae ikäpoikkeuslupaa >

Vain 4 % ikäpoikkeusluvista hylätään

Välillä 7/2018–7/2023 96 % kaikista ikäpoikkeusluvista hyväksyttiin. Eduskunnan keskustelussa silloinen (2022) Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakkakin puhui asiaan liittyen ”viranomaisen näennäisestä tarveharkinnasta”.

Joillain alueilla ikäpoikkeusluvan suosio on jo niin suurta, että sitä ei voi enää kutsua ”poikkeusluvaksi”

Ikäpoikkeusluvan suosio 2023

17-vuotiaille henkilöauton ajokortin saamista varten myönnettävät ikäpoikkeusluvat lähtivät rajuun kasvuun syksyllä 2018, kun poikkeusluvan myöntämiseen ei enää ajokorttilain uudistuksen jälkeen edellytetty erityisen painavia syitä, vaan ainoastaan erityisiä pääosin kulkuyhteyksiin liittyviä syitä.

Vuoden 2018 jälkeen ikäpoikkeuslupa on tehnyt uuden ennätyksen joka vuosi. Vuosi 2023 tuskin tulee poikkeamaan tästä trendistä, vaikkakin määrällinen kasvu näyttää tasoittuvan. Puolessa vuodessa 1.1 – 1.7.2023 ikäpoikkeuslupia oli myönnetty jo 10330 kpl.

 

17 vuotiaiden ajokortit ikäpoikkeuslupa

Vuonna 2022 31 % ikäluokasta hankki ajokortin ikäpoikkeusluvalla

Ikäpoikkeusluvat myönnetty tilasto 2023

Seurauksena ruuhkat lupapalvelussa

Ikäpoikkeusluvan suosio on tuonut mukanaan ruuhkat ja viivytykset lupien käsittelyssä. Tätä kirjoittaessa jonossa on 4400 hakemusta ja käsittelyssä 80 päivää sitten jätetyt hakemukset eli jono on lähes 3 kuukauden mittainen. Tarkasta tilanne täältä>

Lue lisää ikäpoikkeusluvasta

👉 Voit lukea lisää ikäpoikkeusluvasta käytännössä Ikäpoikkeuslupa-sivultamme>

👉 Jos harkitsette ajokorttia opetusluvalla teitä saattaa kiinnostaa artikkeli: ”Ikäpoikkeus- ja opetuslupa ne yhteen sopii”

Hanki ilmainen ikäpoikkeuslupa muistilista