Ajokortti 17 vuotiaana

Ikäpoikkeuslupa 2023 – Ajokortti 17-vuotiaana

Olemme saaneet tasaisesti kyselyitä opetuslupalaisilta, joita on mietityttänyt kuinka mahdollinen ajokorttilaki uudistus vaikuttaa ikäpoikkeusluvalla ajokorttia suorittaviin. Ehdotus uudesta ajokorttilaistahan annettiin eduskunnalle toukokuussa 2022. Viime viikolla saimme varmistuksen, että tämä ehdotus ei etene tällä hallituskaudella. Tästä uutisoi mm. Yle.

26.2.2023

Ikäpoikkeusluvan ehdot jatkuvat entisellään myös vuonna 2023

Valmisteilla ollut ehdotus ajokorttilain muuttamiseksi en siis tule voimaan ja ajokorttilaki jatkuu entisellään. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ajokortin suorittaminen poikkeusluvalla jatkuu entisellään eikä opetusmääriin tule muutoksia.

Tässä kolme merkittävintä muutosta joita eduskunnalle ehdotettiin:

  1. Jatkossa 17‑vuotias nuori olisi voinut hankkia ajokortin huoltajansa suostumuksella ilman viranomaisen tarveharkintaa.
  2. Rajoituksia 17-vuotiaan ajamiseen: Rajoitukset, joita ehdotetaan 17‑vuotiaiden henkilöautonkuljettajien ajo-oikeuteen, ovat kielto ajaa yöaikaan, eli puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana, ja kielto kuljettaa useampaa kuin yhtä matkustajaa.
  3. Riskikoulutuksen (RTK) oppimäärän lisääminen kahdeksasta kymmeneen tuntiin.
B-ajokortin suorittaminen 17-vuotiaana on todella suosittua.

Ikäpoikkeusluvan voi saada monista eri syistä

Tällaisia syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat

  • pitkät etäisyydet kodin ja työ-, työharjoittelu-, opiskelu- tai harrastuspaikan välillä
  • puuttuvat joukkoliikenneyhteydet
  • harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.

Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon:

  • ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema)
  • samassa taloudessa asuvan perheen toimentulon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- tai kuljettamistarpeet.

Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomilta. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti ja lähettää sähköpostitse liitteenä, tai postittaa Traficomille.

Hinta vuonna 2023 on 110€.

Hae ikäpoikkeuslupaa >

Lue lisää ikäpoikkeusluvasta

👉 Voit lukea lisää ikäpoikkeusluvasta käytännössä Ikäpoikkeuslupa-sivultamme>

👉 Jos harkitsette ajokorttia opetusluvalla teitä saattaa kiinnostaa artikkeli: ”Ikäpoikkeus- ja opetuslupa ne yhteen sopii”

Hanki ilmainen ikäpoikkeuslupa muistilista