Rattiinfi Blogi Valkoinen

Tieliikennelaki 2020 nopeasti haltuun

Tieliikennelaki 2020 kertaus

Meille tulee silloin tällöin kysymyksiä 1.6.2020 voimaan tulleesta tieliikennelaista. Siksi olemme keränneet tähän kirjoitukseen autoilijan kannalta keskeisimmät muutokset/uudistukset. Ne on hyvä käydä läpi, jos asia yhtään mietityttää.

Kaistavalinta käännyttäessä

Kaistan valinta käännöksessä

Jos risteävällä ajoradalla on ajosuunnassa kaksi tai useampia ajokaistoja, saa ajoneuvolla poistua risteyksestä sopivinta ajokaistaa käyttäen muu liikenne huomioon ottaen.

Ajokaistojen yhdistyminen ‚Äď Vetoketjuperiaate

Tällä liikennemerkillä osoitetaan kahden ajokaistan yhdistyminen yhdeksi. Ajoneuvoilla siirrytään vuorotellen jatkuvalle ajokaistalle.

Pysäköinti tien vasempaan reunaan

Pysäköinti vasempaan reunaan

Uuden tieliikennelain my√∂t√§ taajamien kaksisuuntaisilla teill√§ on sallittua pys√§k√∂inti ja pys√§ytt√§minen my√∂s tien vasemmalle puolelle. S√§√§nt√∂j√§ tulee noudattaa ja esimerkiksi sulkuviivaa ei saa ylitt√§√§. Huomaa, ett√§ pys√§k√∂inti√§ koskevat liikennemerkit ovat nyt pys√§k√∂ij√§√§n katsoen ‚ÄĚv√§√§rinp√§in‚ÄĚ joten muista k√§yd√§ tarkastamassa rajoitukset.

Kun lähdet taas liikkeelle, tulee sinun väistää sekä takaa että vastaantulevia. Erityisesti vastaantulevien havaitseminen voi olla hankalaa toisen auton takaa, ole siis varovainen.

Kevytper√§vaunu ‚Äď 100 km/h

1.6.2020 alkaen on kevytperäkärryn kanssa saanut ajaa 100 km/h. Aiemminhan rajoitus oli 80 km/h.

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Tällä liikennemerkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Merkillä voidaan osoittaa vain rakenteellisesti korotettu pyörätien jatke. Merkki voidaan sijoittaa ajoradan oikealle puolelle, yläpuolelle, ajoradalla olevalle korokkeelle tai ajoradan vasemmalle puolelle.

Pyöräkaista

Ryhmittymiseen kääntymistä varten saavat pyöräkaistaa käyttää kaikki ajoneuvot.

Pyöräkaista

Vähimmäisnopeus

Liikennemerkiss√§ oleva luku osoittaa ajoneuvon nopeuden kilometrein√§ tunnissa, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sit√§ edellyt√§. Merkki on voimassa merkkiin ‚ÄĚV√§himm√§isnopeus p√§√§ttyy‚ÄĚ saakka.

Nastarenkailla varustetulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty

Nastarenkailla varustetulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty

Tätä kirjoittaessa Helsinki on ainut kaupunki, joka on kertonut nastarengaskiellosta. Sen on tarkoitus kokeille nastarenkailla läpiajon kieltävää liikennemerkkiä Lönnrotinkadulla kolmen vuoden ajan syksystä 2022 alkaen. Näin Helsinki pyrkii parantamaan kaupungin ilmanlaatua ja vähentämään meluhaittoja.

Pyöräkatu

Pyöräkatu

Ajettaessa ajoneuvolla liikennemerkillä osoitetulla pyöräkadulla on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.

Huomaa, että pyöräkadulla ei ole samaa 20 km/h nopeusrajoitusta kuin kävely- ja pihakadulla. Nopeusrajoitus osoitetaan liikennemerkillä.

Keskusta

Tämä liikennemerkki ohjaa sinut kaupungin keskustaan.

Sulkuviivat

Keltaiset sulkuviivat korvataan valkoisilla 31.5.2023 mennessä. Tarkoitus on yhtenäistää ne muun Euroopan kanssa.

Jos haluat tutustua uudistuksiin tarkemmin, löydät ne Traficomin -sivuilta.