Opetuslupa teoria Vertailussa 3 opiskelutapaa

Opetuslupa teoria – Kuinka opiskella?

Vertailussa 3 opiskelutapaa

Kuljettajantutkintoon ja sen teoriakokeeseen valmistautuminen on usein sekoitus ajokorttiteorian oppimista ja harjoittelua. Ja suosittelemme aina, että opettelet ensin ajokorttiteorian, jotta sinulla on riittävä teorian osaaminen ennen kuin siirryt opetuslupaopetuksessa käytännön harjoitteluun.

Kuljettajantutkintoon ja sen teoriakokeeseen valmistautuminen on usein sekoitus ajokorttiteorian oppimista ja harjoittelua. Ja suosittelemme aina, että opettelet ensin ajokorttiteorian, jotta sinulla on riittävä teorian osaaminen ennen kuin siirryt opetuslupaopetuksessa käytännön harjoitteluun.

Vertailemme kolmea suosittua tapaa teorian opiskeluun ajo-opetusluvalla. Artikkelissa koetamme selvittää mitkä ovat kunkin tavan/tuotteen edut ja mahdolliset haitat ja kenelle ne sopivat parhaiten. Tämä artikkeli keskittyy henkilöautoajokortin (B) hankkimiseen opetusluvalla.

Verkko-oppiminen on trendi

Kaikessa oppimisessa on yhä enenemässä määrin siirrytty verkko oppimiseen näin myös kuljettajakoulutuksessa.

Kuljettajantutkinnon teoriakokeen tarkoituksena on varmistaa, että kokelaalla on riittävät tiedot ja osaaminen, jotta hän voi toimia vastuullisena kuljettajana liikenteessä.

Mitä teoriakokeessa kysytään?

  1. Luokkakohtaiset kysymykset – Nämä ovat sanallisia kysymyksiä jotka liittyvät suoraan suoritettavaan ajokorttiluokkaan
  2. Liikennetilannetehtävät – Kuvakysymyksiä erilaisista liikennetilanteista
  3. Riskientunnistamistehtävät – Kysymyksiä liittyen liikenteenriskeihin

1. Opetuslupa oppimisympäristö

Opetuslupa oppimisympäristö on kaikkein monipuolisin työkalu teorian opiskeluun opetusluvalla. Siinä yhdistyvät kuljettajan oppikirja, pelillistetyt tehtävät, syventävät opetusvideot ja teoriakoeharjoittelu ohjelma.

Opetuslupa oppimisympäristö sopii parhaiten kaikenlaisille oppijoille, sillä esimerkiksi ajovuorot opetetaan sanallisesti (oppikirja), videon ja äänen avulla (opetusvideot) ja niitä harjoitellaan vielä tehtävien avulla (teoriakoeharjoittelu).

👍 Plussat 

👍 Kaikki samassa paketissa

👍 Toimii kaikkialla: Läppärillä, kännykällä tai tabletilla

👍 Voimassa koko opiskelun ajan (Max. 24 kk)

👍 Luokkakohtaiset opetusvideot, jotka syventävät oppilaan tietoja

👍 Enemmän ja mielenkiintoisempia harjoituksia

👍 Sisältää sähköisen B-oppikirjan

👍 Sisältää teoriakoeharjoittelun, joka myös on voimassa 24 kuukautta eli se kannattaa hankkia heti opiskelun alussa.

👍 Tehtävälista, joka ohjaa oppilaan askel askeleelta kohti ajokorttia

👍 Aina ajan tasalla

 

👎 Miinukset

👎 Ei saatavilla painettuna

👎 Tällä hetkellä saatavilla vain B-ajokorttiluokkaan

Kenelle?

Sopii kenelle tahansa B-ajokorttia opetusluvalla suorittavalle, oli sinulla aiempi ajokortti (esim. mopo- tai mopoautokortti) tai ei.

Milloin?

Voimassa koko opiskelun ajan (max. 24 kk) eli kannattaa hankkia heti opiskelun alussa.

Autokoulun sähköinen oppikirja

2. Kuljettajan oppikirja

Kuljettajan oppikirja, autokoulun oppikirja tai vain B-oppikirja on se perinteinen tapa opetella teoriaa. Sähköinen oppikirja kulkee aina oppilaan mukana esimerkiksi kännykässä, mutta myös painettuja oppikirjoja on vielä saatavilla.

👍 Plussat 

👍 Saatavilla kaikkiin ajokorttiluokkiin

👍 Sähköinen oppikirja sisältää myös videoita esimerkiksi ajovuoroista

👍 Painettuja oppikirjoja yhä saatavilla

👎 Miinukset

👎 Sinun todennäköisesti tarvitsee hankkia erillinen teoriakoeharjoittelu ohjelma

👎 Käytetty kirja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

 

Kenelle?

Kenelle tahansa, joka haluaa opiskella ajokorttiin vaadittavan teorian. Toimii yleensä parhaiten, kun oppikirjan lukemisen lisäksi hankitaan teoriakoeharjoittelu ohjelma, josta lisää seuraavaksi.

Milloin?

Kuljettajan oppikirja kannattaa hankkia heti opiskelun alussa.

Muista tämä: Kannattaa miettiä mitä teet painetulla oppikirjalla, jos sinun ei koskaan tarvitse käyttää sitä uudelleen, kun olet läpäissyt kuljettajantutkinnon? Et oikein mitään? Oppikirja vain kerää pölyä kirjahyllyssä. Ja usein teoriakirjaa ei voi antaa toiselle, koska liikennesäännöt ja koevaatimukset muuttuvat aika ajoin. Muista, että vanhasta oppikirjasta oppiminen voi saada sinut oppimaan vanhoja / vääriä teoriasääntöjä. Jos siis hankit käytetyn oppikirjan, muista tarkastaa milloin se on päivitetty.

Suomessa viimeisin suurempi uudistus tuli uuden ajokorttilain myötä vuonna 2020. Pienempiä muutoksia saattaa tulla vuosittain.

3. Teoriakoeharjoittelu ohjelmisto

Teoriakoeharjoittelu ohjelmisto on ehdottomasti suosituin yksittäinen tapa teorian harjoitteluun. Se valmistaakin oppilaan usein erittäin hyvin läpäisemään teoriakokeen.

👍 Plussat

👍 Voit valita sinulle sopivan keston ja säästää rahaa

👍 Toimii kaikkialla: Läppärillä, kännykällä tai tabletilla

👍 Valmistaa erittäin hyvin teoriakokeeseen

 

👎 Miinukset

👎 Valmistaa ainoastaan teoriakokeeseen

👎 Vaatii yleensä jonkinlaisen perustietämyksen liikennesäännöistä ja liikenteen riskeistä

👎 Lisenssi on yleensä ajallisesti rajoitettu

 

Kenelle?

Pelkän teoriakoeharjoittelun hankkinen on suositeltavaa lähinnä sellaiselle oppilaalle, jolla jo on aiempi ajokortti (kuten mopoautokortti). Teoriakoeharjoittelu toimii yleensä parhaiten, jos oppilas opiskelee ensin asiat esimerkiksi kuljettajan oppikirjasta ennen harjoittelua. Kun oppilas ennen harjoittelua opiskelee asiat ymmärtää hän yleensä paremmin tehtävän kontekstin eikä suinkaan opettele kuvatehtäviä ulkoa.

Milloin?

Hanki teoriakoeharjoittelu hyvissä ajoin 1–2 kk ennen teoriakokeeseen menemistä. Runsas harjoittelu on usein paras tapa varmistaa teoriakokeessa menestyminen. Liikennetilannekuvien harjoittelun voi aloittaa myös aiemmin koska se tukee myös autossa oppimista, tämä tosin merkitsee pidemmän lisenssin hankkimista.

Muista tämä: Traficom ei julkaise varsinaisia teoriakoekysymyksiä. Näin ollen mikään teoriakoeharjoittelu ei ole 100 % sama kuin virallinen teoriakoe. Kannattaa siis välttää tehtävien ulkoa opettelua. Kannattaa opiskella niin, että todella ymmärtää teoriakokeessa tarvittavan teorian.

Vertailu

Opiskele ajokorttia varten