Moottorikelkkakortti T

Kelkkareiteille 15-vuotiaana

Talvi on taas täällä ja samalla kelkkakausi on pärähtänyt käyntiin. Tässä artikkelissa käymme nopeasti läpi kelkkakortin eli T-ajokortin hankinnan vaiheet.

Moottorikelkka lyhyesti

Moottorikelkka on korkeintaan 500 kg painava telavetoinen moottorireki, jossa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdelle henkilölle. 

Moottorikelkkakortti eli T-ajokortti

Maastossa moottorikelkkaa saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Moottorikelkkailureitillä tai muulla tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla tulee olla vähintään T -luokan ajokortti.

T-luokan ajokortti

  • Traktorit (ei liikennetraktorit LT)
  • Moottorityökoneet ja moottorikelkat niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen.
  • T-luokan ajokortilla saa ajaa myös monia muita ajoneuvoja kuten traktorimönkijöitä. Lue ajo-oikeudesta tarkemmin artikkelista ”Kiinnostaako traktorimönkijän hankkiminen?”
T-ajokortti mönkijä talvella

T-luokan ajokortin suorittaminen lyhykäisyydessään

1. Ajokorttilupa

Traktorin ajokortin hankkimiseksi sinun tulee hakea ajokorttilupaa Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta tai suoraan Traficomilta. Voit hakea lupaa aikaisintaan 14-vuotiaana. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys.

2. Kuljettajantutkinto

Huomaa, että T-luokan ajokorttia varten ei ole säädettyä kuljettajaopetusta.

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia, sinun pitää käydä 4 tunnin ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS).

T-luokan tutkinto

T-luokan ajokortin saaminen edellyttää kuljettajantutkinnon teoriakokeen suorittamista hyväksytysti. Sinun tulee olla täyttänyt 15 vuotta ennen teoriakokeen suorittamista. Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteellä.

Ilmoittautuessasi teoriakokeeseen todista henkilöllisyytesi esimerkiksi passilla tai kuvallisella henkilökortilla. Sinulla on oltava mukana myös allekirjoitettu Huoltajan suostumus –lomake (pdf, 63.45 KB) T-luokan ajokortin saamiseen, jos olet alle 18-vuotias sekä todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. 

Teoriakokeen suorittaminen

  • Teoriakoe suoritetaan tablet-tietokoneella Ajovarman toimipisteellä.
  • Traktorikortin teoriakokeessa on yhteensä 15 monivalintakysymystä sekä 50 liikennetilannetehtävää. Lisäksi 5 riskientunnistamiseen liittyvää kysymystä.
  • AM-luokan ja T-luokan teoriakokeen voi suorittaa samalla kerralla

Hyväksytystä tutkinnosta annetaan tutkintotodistus, joka oikeuttaa ajamaan T-luokan ajoneuvoja Manner-Suomessa yhden kuukauden ajan. Varsinainen ajokortti toimitetaan postitse.

Kelkkakortti

Opiskele kelkkakorttia varten: