10 vinkkiä kevätautoiluun

10 vinkkiä turvalliseen kevätajoon

Kun lumi sulaa ja sää lämpenee, on tärkeää miettiä kevättä myös ajoturvallisuuden kannalta. Kuljettajana sinun tulee tehdä muutoksia ajotapaasi ja olla tietoinen muutoksista tien päällä. Tässä on 10 tärkeää vinkkiä turvalliseen ajamiseen keväällä.

1. Älä vaihda talvirenkaita liian aikaisin

Kevään lämpötilat voivat olla Suomessa arvaamattomia, joten on parasta ajaa talvirenkailla, kunnes lämpötilat pysyvät jatkuvasti yli 7 °C.

2. Tarkasta kesärenkaasi

Auton renkaat tulee pitää mahdollisimman tasalaatuisina. Renkaat kuluvat tasaisesti ja säilyvät pidoltaan keskenään samanlaisina, kun kierrättää säännöllisesti eturenkaita taakse ja takarenkaita eteen. Renkaiden pyörimissuuntaa ei pidä vaihtaa. Muista myös tarkastaa kesärenkaittesi kunto ja urasyvyys.

Lakihan edellyttää, että kesärenkaissa on kulutuspintaa vähintään 1,6 millimetriä, mutta on suositeltavaa että urasyvyyttä olisi 4 mm.

🛞 Suositus pääurien syvyydeksi on vähintään 4,0mm.

Tarkasta kesärenkaiden kunto ja urasyvyys

3. Varaudu takatalveen

Lunta voi sataa myös varhain keväällä. Sulava lumi voi luoda erityisen vaaralliset ajo-olosuhteet, jos lämpötila laskee yön aikana pakkasen alapuolelle, mikä johtaa jäisiin teihin. Hidasta ajonopeutta ja pysy valppaana, jos lämpötilat laskevat tai tiedossa on yöpakkasia.

4. Tietyöt ovat täällä!

Kevät on tietöiden ja rakentamisen aikaa, joten varaudu mahdollisiin viivästyksiin ja liikenteen hidastumiseen. Pidä etäisyyttä työntekijöihin ja vältä häiriötekijöitä.

Liukas tie
Muista oikea tilannenopeus

5. Kuoppia tiessä

Vältä kuoppia ja routavaurioita niin hyvin kuin mahdollista, koska ne voivat muuttaa ajoneuvon suuntaa sekä vaurioittaa ajoneuvon alustaa, renkaita ja vanteita. Pidä katseesi kaukana edessä niin havaitset kuopat ajoissa ja voit valita ajolinjan niiden vierestä.

6. Vältä suuria vesilätäköitä tiessä

Koeta välttää suuria lätäköitä, jotka voivat vahingoittaa jarrujasi, heikentää näkyvyyttä tai jopa aiheuttaa vesiliirtoa. Muista, että lätäköt voivat piilottaa kuoppia.

Vältä vesilätäköitä tiessä
Vältä kuoppia, halkeamia ja isoja vesilätäköitä

7. Lapset ovat ulkona leikkimässä

Pidä erityisen silmällä ulkona leikkiviä lapsia, kun päivät pitenevät ja lämpenevät. Hidasta vauhtia koulualueilla ja asuinalueilla, koska lapset voivat olla keskittyneitä leikkeihinsä eivätkä ole tietoisia ympäristöstään.

8. Huomioi kaksipyöräiset

Lämpimän sään myötä tulee pyöräkausi, joten muista jakaa tie pyöräilijöiden ja moottoripyöräilijöiden kanssa. Pidä silmällä pienempiä tienkäyttäjiä ja anna heille riittävästi tilaa.

Lapsi polkupyörällä
Lapset ovat ulkona keväällä → Hidasta vauhtiasi

9. Lenkkeilijät ovat liikkeellä

Ole tietoinen juoksijoista ja lenkkeilijöistä, jotka saattavat olla ulkona nauttimassa kauniista säästä. He voivat kuunnella musiikkia tai muuten olla hajamielisiä, joten hidasta ja anna heillekin riittävästi tilaa.

10. Myös eläimet ovat liikkeellä

Muista, että myös eläimet aktivoituvat keväällä ja etsivät ruokaa ja kumppania aktiivisesti, joten pidä silmällä myös tienreunoja välttääksesi onnettomuudet.

Kun pidät nämä vinkit mielessäsi, voit nauttia keväästä tien päällä turvallisesti. Turvallisia kilometrejä ja nauttikaa keväästä!

Huomioi kaksipyöräiset