10 talviajovinkkiä

❄️ 10 vinkkiä talviajoon ❄️

Suomen talvi on pitkä ja yleensä myös runsas luminen. Olemme keränneet 10 vinkkiä talviajoon. Jos olet opettamassa lastasi opetusluvalla tänä talvena kannattaa nämä vinkit siirtää myös jälkipolvelle.

Hyvät talvirenkaat

1. Hyvät talvirenkaat

Hyvät talvirenkaat olivat ne sitten kitka- tai nastarenkaat ovat kaiken perusta. Kulutuspintaa tulisi olla vähintään 4 mm vaikkakin lain vaatima minimi on 3 mm. Nastoja pitää nastarenkaassa olla jäljellä riittävästi, vähintään 80 %. Muista, että myös renkaan ikä vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Renkaat olisikin hyvä vaihtaa noin viiden vuoden välein riippumatta kulutuspinnasta.

2. Tarkasta tieolosuhteet ennen matkaasi

Esimerkiksi täältä voit tarkastaa millainen ajokeli suunnittelemallasi reitillä vallitsee. Varaa matkaan reilummin aikaa kuin mitä kesäkelillä. erityisesti liukkaalla tiellä kiire kasvattaa kolaririskiä merkittävästi.

Lumisia autoja

3. Vältä ajamista huonolla kelillä

Jos ajokeli on erityisen huono kannattaa miettiä, onko välttämätöntä lähteä matkaan ollenkaan. Jos mahdollista odota parempia keliolosuhteita.

4. Puhdista auto huolellisesti ennen ajoon lähtöä

”Liikkuva lumilinna” on äärimmäisen vaarallinen liikenteessä. Puhdista auton ikkunat ja valot huolella. Pidä huoli, että tuulilasinpyyhkijät ovat puhtaat jäästä ja pääsevät liikkumaan tuulilasilla. Älä jätä lunta myöskään auton katolle. Katolta lumi voi esimerkiksi liukua tuulilasille ja peittää näkyvyyden. Lisäksi se voi haitata autosi havaittavuutta taaksepäin.

Pysy päätiellä

5. Suunnittele reittisi

On myös hyvä kertoa jollekin aiotun reittisi ja suunnitellun ajoajan.

6. Pysy pääteillä

Päätiet yleensä siivotaan lumesta ensimmäisenä, ne ovat turvallisin vaihtoehto.

7. Jätä tilaa

Kannattaa jättää reilusti tilaa edellä ajavaan näin pystyt reagoimaan, jos jotain yllättävää sattuu. Muista, että jarrutusmatka voi olla moninkertainen verrattuna kuivaan asvalttiin. Lisää jarrutusmatkoista täältä>

8. Harkitse vakionopeussäätimen käyttöä

Vakionopeussäätimen käyttö voi olla huono idea liukkaissa olosuhteissa. Jos auto alkaa luistaa tai nousee vaikkapa loskan päälle vakionopeudensäädin saattaa pyrkiä lisäämään nopeutta, mikä voi johtaa ajoneuvon hallinnan menettämiseen.

9. Talviajovarusteet

Pidä ainakin nämä mukana aina autossa talvella:

  • Turvaliivi
  • Taskulamppu
  • Raappa + harja
  • Lukkosula
  • Silikonipuikko (estä tiivisteiden jäätyminen)
  • Tuulilasinpesuaine (pakkasenkestävä)

10. Pidä puhelimesi täyteen ladattuna

Talvella puhelimen akku kuluu nopeasti, jos joudut olemaan ulkona autosta. Näin varmistat, että voit aina soittaa tarvittaessa apua.

Jos jäät jumiin autolla lumeen ohjeet